Duivels Dilemma: Liefde van mijn leven / Devilish dilemma: Love of my life 2015
Auto onder water / Car under water

In de film 'Liefde van mijn leven' uit de serie Duivelse Dilemma's (van de HUMAN) krijgen Tess en Pieter een ongeluk.
Hun auto raakt van de weg in een kanaal. Als Tess wakker schrikt uit de verdoving van de klap die ze gemaakt heeft ontdekt ze dat hun auto langzaam zinkt. Terwijl het water zich een weg naar binnen wringt moet Tess kiezen of ze haar bewusteloze echtgenoot redt of niet... Om de scène te draaien waar Tess en Pieter gevangen zitten in een auto onder water was het ons van meet af aan duidelijk dat we dit niet echt onder water konden draaien. Het zou enorm in de papieren lopen om de auto telkens weer opnieuw gecontroleerd onder het water te laten zakken en tegelijkertijd de veiligheid van de acteurs en de cameraman te waarborgen. In overleg met production designer Roland Milanus en cameraman Lennart Verstegen hebben we besloten om niet de auto in het water te laten zakken, maar om de auto zelf te vullen met water.

De min of meer waterdicht gemaakte Volvo werd in een overloopbak geplaatst met daarin zware waterpompen. Een grote slang spoot het water de auto in waar de acteurs, cameraman en regisseur zaten. Mocht één van hen in de problemen raken dan hoefde er alleen een portier geopend te worden en de auto was meteen weer leeg.


Omdat de camera zo compact mogelijk moest zijn hebben we met een canon 5D gedraaid in een onderwaterhuis. Deels hebben we door de open zijramen gedraaid en deels in de auto met de ramen op een klein kiertje zodat we hiermee konden bepalen tot hoe hoog het water kon komen. Uiteindelijk hebben we shots gedraaid waar we boven onze hoofden slechts 5 cm lucht hadden. Buiten de ramen moest het zwart zijn (in verband met de nacht) daarom hebben we de studio heel donker gehouden en vol rook gepompt. De beweging van de kringelende rook gaf zo de illusie van bewegen water achter de autoramen.

De laatste shots - waar Tess het portier open maakt en zichzelf weet te bevrijden - hebben we in het bassin gedraaid waar we het voorverwarmde water in bewaarden, dat we gebruikte om in de Volvo te spuiten voor de 'onder water' scènes. Doordat het water zo vaak door de auto, de overloopbak en weer terug het bassin in was gespoeld, was het dusdanig vuil en troebel geworden dat we uiteindelijk bij de 'ontsnappings-shots' onder water geen hand meer voor ogen konden zien. Dit is uiteindelijk voor de film heel goed geweest, omdat we uiteindelijk met de auto in het water, slechts 1.20 m hadden vanaf het portier tot aan de rand van het bassin.